Másokért


Lehetőségeimhez mérten mindig igyekeztem támogatni a jótékony szervezetek munkáját, teherbírásom függvényében segítséget nyújtani súlyos nehézségekkel küzdő családoknak. Sem állami támogatást, sem szponzori segítséget nem fogadtam el soha, mindig saját erőből, önállóan igyekeztem másokat segíteni. Az alapítványok, egyesületek munkáját néhol mesekönyveimmel, máskor rajzaimmal, írásaimmal, mesevetítéssel, meseprogrammal, vagy anyagi hozzájárulásommal támogattam. Több éve töretlenül zajlik az óvodáknak szóló kezdeményezésem: évente kétszer, gyereknapon és karácsonykor mesekönyv- és társasjáték ajándékcsomaggal támogatom a magyar óvodákat. Számos segítő célú mesekönyvem jelent meg, melyekért semmilyen díjazást nem fogadtam el, ezek a "Könyvek" menüpont alatt elérhetők.

A szervezetek, kezdeményezések közül néhány, akiknek munkáját támogattam:

A Jótékonysági Alap célja a Vöröskereszthez forduló nehéz sorsú családok – akik a legtöbb esetben egyszerre szociális és egészségügyi nehézségekkel küzdenek – támogatása. Olyan élethelyzetekre kell gondolni, ahol többnyire egy-egy kisgyermek hosszú távú gyógykezelése, vagy rehabilitációja az ápolás és a szakellátás elérésének nehézségei miatt felőrlődik, végül összeroppan a család egzisztenciája. Minden támogatásra szükség van.

Az alapítvány célja, hogy a legfelkészültebb gyógypedagógusok foglalkozzanak a sérült gyermekekkel, a gyermekek ellátását biztosító gyógypedagógiai képzés színvonala emelkedjen. 

Az Magyar Máltai Szeretetszolgálat nélkülözhetetlen munkát végez. Adományaimmal gyakran támogatom a Szeretetszolgálatot. 2014-ben az Őrangyal című könyvem kiadási jogát és minden bevételét átengedtem véglegesen a Máltai Szeretetszolgálatnak.

A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket - mert a nevetés gyógyít. Pár évvel ezelőtt, amikor gyermekemmel kórházban töltöttünk pár napot, egyszer csak vidám sustorgás járta át a kórházi folyosót: megjöttek a bohócdoktorok! A gyerekek pillanatok alatt kicserélődtek, felvidultak, és pár percre elfeledték minden fájdalmukat. Nincs szó arra, milyen hálás ezért egy anya. Azóta támogatom alapítványukat, sőt Brúnó mesekönyvembe bele is szőttem őket.

Örömmel finanszíroztam a Gyógypedagógiai Egyetem "Veled is megtörténhet!" című érzékenyítő kötet kiadását. A különleges, hiánypótló olvasmányt mindenkinek szívből ajánlom.

Örömmel támogattam az alapítvány munkáját a Gombolyagról szóló mesekönyv elkészítésével és anyagi segítséggel. Szívem-lelkem beleszőttem ebbe a könyvbe, hogy a lehető legszebb legyen.

 • Magyar Református Szeretetszolgálat

Örömmel támogattam a Magyar Református Szeretetszolgálat mesekönyvének megjelenését (A Mohaerdő összefog).

A Gólyahír Egyesület olyan gyermekeknek segít szerető családot találni, akiket a krízishelyzetben lévő vér szerinti szülei nem tudnak felnevelni. Örömmel támogatom munkájukat.

2011-ben szívkatéterezésről szóló mesekönyvet illusztráltam. Ez a mesekönyv egy anyuka és egy szociális munkás segítőkész szándékából született. A könyv segítséget kíván nyújtani a szívkatéterezés előtt álló kisgyermekeknek, rajzosan mesélve el, miből állnak a különböző orvosi vizsgálatok. Örülök, hogy rajzaimmal részt vehettem ebben a szép feladatban. 2014-ben elkészült a mese folytatása is, Meggyógyult a szívem! címmel.

A Bátorságpróba című könyvet a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika orvosaiból alakult Őrzők Alapítvány , illetve az Érintettek Egyesület adta ki 2012-ben. Daganatos és leukémiás gyerekeknek készült, nem került kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. Boldog vagyok, hogy rajzaimmal részt vehettem ebben a szép kezdeményezésben, és sokat tanulhattam az Őrzőktől, akik végtelen tapintattal, jó szívvel küzdenek a kis betegek gyógyulásáért.

A szülőnek elmondhatatlanul sokat számít, ha a gyermekorvos nem csak a kisgyerek testét, de lelkét is gyógyítja. Sok apróság segíthet ebben, ilyen a barátságos környezet, ami a kórházban fekvő kisgyermeket megnyugtatja. Ezért is örültem nagyon, amikor a Heim Pál Gyermekkórháztól megtisztelő felkérést kaptam mesefiguráim felfestésére. A csecsemőosztály kórtermeinek falaira terveztem jeleneteket, mely rajzok 2013 őszén készültek el.

A Pető Intézet mozgássérült gyermekeknek nyújt segítséget. Az Intézet a konduktív pedagógia legrégebbi és legerősebb képviselője. Korai fejlesztő Központjukban a legkisebbekkel, Konduktív Óvodájukban a 3-6 évesek fejlesztésével foglalkoznak, Konduktív Gyakorló Általános Iskolájukban a központi idegrendszer károsodása következtében mozgásukban fogyatékossá vált gyermekek nevelése-oktatása folyik. A Pető Intézetben zajló munka feltétlenül támogatásra érdemes és elismerésre méltó. Örülök, hogy meséimmel hozzájárulhatok óvodásaik öröméhez.

Az SOS Gyermekfalu otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet, mely családot teremt a rászoruló gyermekek részére. Örülök, hogy könyveimmel, rajzaimmal évről évre hozzájárulhatok a karácsony öröméhez, illetve anyagilag is támogatom őket: a könyvtári jogdíjaim összegét több ízben az SOS Gyermekfalu számlájára utaltam tovább.

 Brúnó meséi - Kistestvérek, nagytestvérek című mesekönyvem fejezetei között egy koraszülött kisbaba születéstörténete is szerepel. Ennek megírása és megrajzolása során nagy segítséget nyújtottak nekem a Melletted a Helyem Egyesület által készített PICi filmek, illetve a, illetve a Péterfy Kórházban és a Semmelweis Klinikán tett látogatásaim. Boldogan támogatom az egyesületet.

Az alapítvány segítségével rendszeresen támogatom a Péterfy utcai Kórház Koraszülött osztályát, ahol kiemelkedően fontos munka zajlik, melyet magam is láthattam az osztályon tett látogatásomkor.

 • Magyar Vöröskereszt, Hétcsoda Élménytábor, Hétcsoda Élménydoboz

Különlegesen szép felkérés volt számomra, hogy tervezzem meg a Magyar Vöröskereszt Hétcsoda Táborának logóját. Boldogan vállaltam.

A Down Egyesület meghívására ellátogattam a Nyíregyházi Csodavár Játszóházba. Hazafelé a vonaton azon gondolkoztam, vajon mitől éreztem ennyire harmonikusnak a Csodavárat. Talán leginkább azért, mert itt mindenki egyenlő. Köszönöm a kedves meghívást, nagy örömmel meséltem a Csodavárban, köszönöm a sok szép ajándékot, a barátságos fogadtatást, az emlékezetes élményt!

Örömmel adhattam át a Vakok Óvodája és Általános Iskolája kis diákjai számára készült Braille nyomtatású Bogyó és Babóca könyveket. Köszönöm igazgató asszonynak a kedves fogadtatást, a szép és bölcs naptárat, melyet boldogan tettem ki otthon a falra.

Ebben az óvodában a megváltozott fejlődésmenetű gyermekek korai fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek. Négy óvodai csoport működik, melyből kettő középsúlyos fokban értelmileg sérült gyermekek részére áll nyitva, egy logopédiai és egy konduktív óvodai csoport. A mesedélelőtt, melyet óvodájukban tartottam, egy életre szóló élmény számomra.

Az Egyesület azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a központi idegrendszeri sérült gyermeket nevelő családoknak. Köszönöm, hogy meghívtak, és meséimet vetíthettem az otthonos környezetben összegyűlt gyerekeknek.

Magyarországon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik. Akik ezt az alapítványt létrehozták, saját maguk is átélték, milyen aggodalmakat élnek át a korán érkezett kisbaba szülei. Köszönöm az alapítvány meghívását, boldogan tartottam meseprogramot a szombathelyi rendezvényükön.

Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, ahol a tanulásban akadályozott, valamint értelmileg akadályozott gyermekek részére biztosítják a korai fejlesztést, az óvodai ellátást, az általános iskolai nevelést és oktatást, valamint a speciális szakiskolai képzést. Örülök, hogy meséimmel hozzájárulhattam diákjaik öröméhez, és végtelenül hálás vagyok a csodaszép gyerekrajzokért, amit viszonzásul kaptam.

Örülök, hogy a kárpátaljai Család és Élet Egyesület jótékonysági báljához könyveimmel hozzájárulhattam.

A Csodalámpa Alapítvány célja, hogy kívánságok teljesítésével egy-egy életét fenyegető betegségben szenvedő kisgyerek számára maradandó élményt adjon, megtörve a betegség szörnyű rutinját. Az Alapítvány 2003. novembere óta több, mint ezerötszáz kívánságot teljesített. Többször volt már lehetőségem az alapítvánnyal együttműködni, minden találkozás meghatóan szép élmény volt.

A Szemem Fénye Alapítvány Dóri Háza Magyarország egyetlen gyermekhospice intézményeként az a hely, ahol az életet megrövidítő betegségekben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak.

Az edelényi író-olvasó találkozó igazán kedves emlék. Az árvíz sújtotta városban a mesevetítésen mind a gyerekek, mind a könyvtárosok olyan szeretettel fogadtak, hogy utólag is megköszönöm.

 • Csepeli Egyesített Bölcsődék SZMK Alapítványa

A több bölcsődét összefogó egyesületet kérésükre könyvcsomagokkal támogattam.

A koraszulott.com oldal az idő előtt született babáknak és családjuknak nyújt hozzáértő és szeretetteljes segítséget.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy az allergiás betegek mindennapjait segítse. Az élhetőbb, allergénmentes környezet kialakításában, az allergia megelőzésében és a már kialakult betegség kezelésében nyújt segítséget. 2011-ben rajzversenyt hirdettek, melyben zsűritag voltam, ill. a könyvjutalmak egy részét adományoztam az Alapítványnak.

 • Kárpátaljai Viski óvoda

Visk 5000 lakosú kisváros Kárpátalján, Budapesttől 420 km-re, szép gótikus református templommal és 18. századi fa haranglábbal. Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

Ibrány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros, ahol ingyenes meseprogramot tartottam a helyi óvodásoknak és kisiskolásoknak.

A Vöröskereszt Mozgalom azzal a szándékkal született, hogy a rászorulók megkülönböztetés nélkül segítségben részesüljenek, a mozgalom nemzeti és nemzetközi méretekben erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze és enyhítse az emberi szenvedést, bárhol következzék is be. Adománycsomaggal járultam hozzá az átmeneti otthon lakóinak apró örömeihez.

 • Látássérült szülők részére Braille könyvek nyomtatása

Több család részére nyomtattattam Braille-írású könyveket, így a látó gyermekek látássérült szüleikkel együtt tudják olvasni meséimet.

Az Igazgyöngy Egyesület célja a hagyományos oktatási és egészségügyi intézményrendszer által el nem látott különleges (tanulási és beilleszkedési nehézségekkel, diszfunkciókkal, hiperaktivitással, figyelemzavarral, pervazív fejlődési zavarral élő, illetve a különlegesen tehetséges gyermekek és fiatalok oktatásának, integrálásának elősegítése, fejlesztő tevékenységek megszervezése. Könyvcsomagokkal támogattam őket. 

 • Öttorony Szociális Szövetkezet Gyerekháza, Pécs

A pécsi Hoppla meséi c. könyvem illusztrációiból készíttettem képeket a Gyerekház falainak díszítésére.

A Gyökerek táborban olyan határon túli magyar gyermekek vesznek részt, akiknek önerőből nem lenne lehetőségük eljutni az Anyaországba, illetve kulturálisan, anyanyelvhasználat szempontjából is hátrányos helyzetben vannak. A táborba Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről érkeznek gyerekek. Kérésükre könyvcsomaggal támogattam a tábort.

 • Dencsháza, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Biztos Kezdet Gyerekház

A Baranya megyei Dencsházán működő Biztos Kezdet Gyerekházban 0-5 éves, hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik kapnak segítséget. Mesevetítésem előtt a helyi óvodások felejthetetlen szavalását hallgathattam meg. Köszönöm!

 • Tiszadada, Nyitnikék Óvoda

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

 • Madarász Kórház Gyermek Onkológiai Osztály

Meseprogrammal és könyvcsomaggal támogattam a gyermekosztályt.

 • Kiskőrös, Mohácsi úti óvoda

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

A JelTv olyan médiastáb, amelyben csak siket, nagyothalló dolgozók vesznek részt. A Jelmese célja, hogy siket gyerekeknek is eljusson jelnyelven a mese, ami eddig sajnos egyáltalán nem létezett. Nagyon fontos, hogy a siket gyerekek is megkaphassák azt az egészséges gyermekkort, ami a színes, fantáziát is megmozgató mesével párosul. Boldog vagyok, hogy meséimmel hozzájárulhattam ehhez.

A Gézengúz Alapítványt születés körüli időszakban kialakuló vagy veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében hozta létre Dr. Schultheisz Judit. Az Alapítvány célja, hogy egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak. Egy szép és megható interjú Dr. Schultheisz Judittal: http://www.sikertortenetem.hu/tortenet/dr-schultheisz-judit

A vörösiszap katasztrófa után a településnek ajándékoztam társasjáték- és könyvcsomagokat.

 • Kicsi Kék Bölcsőde, Pécs

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam a bölcsődét.

Kunhegyesre mindig szívesen megyek, mindig nagy szeretettel fogadnak. Örömmel néztem végig a kunhegyesi legkisebbek rajzkiállítását, hallgattam szavaló-műsorukat. Köszönöm a Könyvtárosoknak a sok szép élményt, a csodás mézeskalácsból készült Bogyó és Babóca könyvet.

 • Bogáncs Gyermekkönyvtár, Ajka

A Bogáncs Gyermekkönyvtárhoz szép emlékek fűznek, több szívmelengető író-olvasó találkozó, mesevetítés emlékét őrzöm innen. Mindig szívesen látogatok el Ajkára. 

A Fővárosi Önkormányzat csecsemőket, kisgyerekeket és fogyatékosokat befogadó gyermekotthonai kilenc helyszínen működnek Budapesten. Könyv- és társasjátékcsomaggal támogattam munkájukat.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével az elmúlt években Székelyföld több településén is bentlakó vagy napközis rendszerben működő otthonok létrehozásával segített a nehéz szociális helyzetű gyerekeken. Örülök, hogy könyvadományaimmal többször is hozzájárulhattam a karácsony öröméhez.

A Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány támogatja a leukémiás és daganatos gyermekeket és családjukat. Az Alapítvány nem csak a betegséggel küzdő gyermekek közvetlen támogatását vállalta, hanem a gyógyításukat végző szakemberek segítését is. Örülök, hogy meséimmel, könyvcsomagommal támogathattam munkájukat.

 • Páhi Óvoda

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

Az alapítvány célja: ellehetetlenült élethelyzetű várandós anyák problémáinak segítése, a megszületett gyermek sorsának rendezésében segítségnyújtás. Pénzadománnyal támogatom munkájukat.

 • Óvoda, Murakeresztúr

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

 • Mesevár Óvoda, Kisnána

Kérésükre könyvcsomaggal támogattam az óvodát.

A Főpolgármesteri Hivatal felkérésére részt vehettem a kárpátaljai gyerekek javára szervezett karitatív kezdeményezésben. Örülök, hogy mesekönyveim a Városháza és az Ungváron működő Magyar Konzulátus segítségével eljuthattak a Nagybodronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonba, a Ráti Gyermekotthonba és a Csapi óvodába.

2013 nyarán élményekkel teli erdélyi mesekörúton vehettem részt, több magyar település meghívására. Nem tudom eléggé megköszönni a végtelenül szeretetteljes vendéglátást. Örülök, hogy meseprogramommal és könyvcsomaggal támogathattam munkájukat.

A magyargyerek.com egy nemzetközi levelezőverseny diákoknak. Olyan külföldön élő magyar gyerekek jelentkezhetnek, akik szeretnék ápolni magyar gyökereiket, és elmélyíteni Magyarországgal kapcsolatos tudásukat. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy a verseny során meséimet és verseimet is feldolgozták, és könyvadományommal támogathattam munkájukat. Megható olvasni külföldön élő magyar kötődésű kisgyerekek sorait, nézegetni a Magyarországról rajzolt alkotásaikat. Kellemesen meglepő, milyen tág a tudásuk hazánkról. Sokat segít ebben ez a nagyszerű kezdeményezés.

A KézenFogva Alapítvány a fogyatékos emberek közül is a leghátrányosabb helyzetben lévő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek támogatását választotta feladatul. Sokrétű tevékenységükkel segítik a családokat, támogatják a fogyatékos emberek munkába állását. Pénzadománnyal támogattam munkájukat.

 • Cseppkő óvoda

Karácsonykor igyekszem az ajándékcsomagokon túl meseprogramokkal is örömöt szerezni a legkisebbeknek. Ilyen volt a Cseppkő óvodában tartott szép, adventi esemény is.