Támogatás


Pályám során lehetőségeimhez mérten igyekeztem támogatni a kérésükkel hozzám forduló jótékony szervezetek munkáját, időm és teherbírásom függvényében segítséget nyújtani súlyos nehézségekkel küzdő családoknak. Az alapítványok, egyesületek munkáját néhol mesekönyveimmel, máskor rajzaimmal, írásaimmal, mesevetítéssel, meseprogrammal támogattam.

A nehéz sorsú, súlyos betegséggel vagy fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó szervezetek, alapítványok, egyesületek életében minden segítség számít. Weboldalukon rendszerint feltüntetik, mire van leginkább szükségük, hogyan és mivel segíthetjük munkájukat.

A szervezetek közül néhány, akiknek munkáját támogattam:

A Jótékonysági Alap célja a Vöröskereszthez forduló nehéz sorsú családok – akik a legtöbb esetben egyszerre szociális és egészségügyi nehézségekkel küzdenek – támogatása. Olyan élethelyzetekre kell gondolni, ahol többnyire egy-egy kisgyermek hosszú távú gyógykezelése, vagy rehabilitációja az ápolás és a szakellátás elérésének nehézségei miatt (utazás, munkahely elvesztése a kiesett idő miatt stb.) lassan felőrlődik, végül összeroppan a család egzisztenciája. 

 • ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány

Az alapítvány célja, hogy a legfelkészültebb gyógypedagógusok foglalkozzanak a sérült gyermekekkel, a gyermekek ellátását biztosító gyógypedagógiai képzés színvonala emelkedjen. 

A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket - mert a nevetés gyógyít. Pár évvel ezelőtt, amikor gyermekemmel kórházban töltöttünk pár napot, egyszer csak vidám sustorgás járta át a kórházi folyosót: megjöttek a bohócdoktorok! A gyerekek pillanatok alatt kicserélődtek, felvidultak, és pár percre elfeledték minden fájdalmukat. Nincs szó arra, milyen hálás ezért egy anya. Azóta támogatom alapítványukat.

 • XVIII. kerületi SOFI
  Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, ahol a tanulásban akadályozott valamint értelmileg akadályozott gyermekek részére biztosítják a korai fejlesztést, az óvodai ellátást, az általános iskolai nevelést és oktatást, valamint a speciális szakiskolai képzést.

 • Kiskőrös, Mohácsi úti óvoda

A Csodalámpa Alapítvány célja, hogy kívánságok teljesítésével egy-egy életét fenyegető betegségben szenvedő kisgyerek számára maradandó élményt adjon, megtörve a betegség szörnyű rutinját. Az Alapítvány 2003. novembere óta több, mint ezerötszáz kívánságot teljesített. Többször volt már lehetőségem az alapítvánnyal együttműködni, minden találkozás meghatóan szép élmény volt.

A Szemem Fénye Alapítvány Dóri Háza Magyarország egyetlen gyermekhospice intézményeként az a hely, ahol az életet megrövidítő betegségekben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak.

Magyarországon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, amire nem lehet lelkileg felkészülni, villámcsapásként érkezik. Akik ezt az alapítványt létrehozták, saját maguk is átélték, milyen szívszorongató érzés meglátni a túl korán született, törékeny gyermeket, és több hónapot a koraszülött osztályon eltölteni mellette, folytonosan aggódni, újabb és újabb csodában bízni.

Az edelényi író-olvasó találkozóigazán kedves emlék. A mesevetítésen mind a gyerekek, mind a könyvtárosok olyan szeretettel fogadtak, hogy utólag is megköszönöm.

 • Csepeli Egyesített Bölcsődék SZMK Alapítványa

A koraszulott.com oldal az idő előtt született babáknak és családjuknak nyújt hozzáértő és szeretetteljes segítséget.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy az allergiás betegek mindennapjait segítse. Az élhetőbb, allergénmentes környezet kialakításában, az allergia megelőzésében és a már kialakult betegség kezelésében nyújt segítséget.

 • Dunatetétlen, Általános Iskola

Visk 5000 lakosú kisváros Kárpátalján, Budapesttől 420 km-re, szép gótikus református templommal és 18. századi fa haranglábbal.

A Vöröskereszt Mozgalom azzal a szándékkal született, hogy a rászorulók megkülönböztetés nélkül segítségben részesüljenek, a mozgalom nemzeti és nemzetközi méretekben erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze és enyhítse az emberi szenvedést, bárhol következzék is be.

 • Látássérült szülők részére Braille könyvek nyomtatása

Az Igazgyöngy Egyesület célja a  hagyományos oktatási és egészségügyi intézményrendszer által el nem látott különleges (tanulási és beilleszkedési nehézségekkel, diszfunkciókkal, hiperaktivitással, figyelemzavarral, pervazív fejlődési zavarral élő, illetve a különlegesen tehetséges gyermekek és fiatalok oktatásának, integrálásának elősegítése, fejlesztő tevékenységek megszervezése  

 • Öttorony Szociális Szövetkezet Gyerekháza, Pécs

Ez a mesekönyv egy anyuka és egy szociális munkás segítőkész szándékából született. A könyv segítséget kíván nyújtani a szívkatéterezés előtt álló kisgyermekeknek, rajzosan mesélve el, miből állnak a különböző orvosi vizsgálatok. Örülök, hogy rajzaimmal részt vehettem ebben a szép feladatban.

A Gyökerek táborban olyan határon túli magyar gyermekek vesznek részt, akiknek önerőből nem lenne lehetőségük eljutni az anyaországba, illetve kulturálisan, anyanyelvhasználat szempontjából is hátrányos helyzetben vannak. A táborba Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről érkeznek gyerekek.

A Baranya megyei Dencsházán működő Biztos Kezdet Gyerekházban 0-5éves hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik kapnak segítséget. Ottjártamkor a helyi óvodások felejthetetlen szavalását hallgathattam meg. Köszönöm.

 • Tiszadada, Nyitnikék óvoda

 • Madarász Kórház gyermek onkológiai osztály

A JelTv olyan médiastáb, amelyben csak siket, nagyothalló dolgozók vesznek részt. A Jelmese célja, hogy siket gyerekeknek is eljusson jelnyelven a mese, ami eddig sajnos egyáltalán nem létezett. Nagyon fontos, hogy a siket gyerekek is megkaphassák azt az egészséges gyermekkort, ami a színes, fantáziát is megmozgató mesével párosul.

A Gézengúz Alapítványt születés körüli időszakban kialakuló vagy veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében hozta létre Dr. SchultheiszJudit.Az Alapítvány célja, hogy egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak.Egy szép és megható interjú Dr. Schultheisz Judittal: http://www.sikertortenetem.hu/tortenet/dr-schultheisz-judit

 • Kicsi Kék Bölcsőde

Kunhegyesre mindig szívesen megyek, mindig nagy szeretettel fogadnak. Örömmel néztem végig a kunhegyesi legkisebbek rajzkiállítását, hallgattam szavaló-műsorukat. Köszönöm a Könyvtárosoknak a sok szép élményt, a csodás mézeskalácsból készült Bogyó és Babóca könyvet.

A Bogáncs Gyermekkönyvtárhoz szép emlékek fűznek, több jól sikerült író-olvasó találkozó, mesevetítés emlékét őrzöm innen. Mindig szívesen látogatok el Ajkára.

A Fővárosi Önkormányzat Csecsemőket, Kisgyerekeket és Fogyatékosokat befogadó gyermekotthonai kilenc helyszínen működnek Budapesten.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány - Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével - az elmúlt években Székelyföld több településén is bentlakó vagy napközis rendszerben működő otthonok létrehozásával segített a nehéz szociális helyzetű gyerekeken. Érdemes weblapjukat felkeresni, Böjte Csaba szívmelengető írásait olvasni. Örülök, hogy könyveimmel hozzájárulhattam a karácsony öröméhez.

A Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány támogatja a leukémiás és daganatos gyermekeket és családjukat. Az Alapítvány nem csak a betegséggel küzdő gyermekek közvetlen támogatását vállalta, hanem a gyógyításukat végző szakemberek segítését is.

 • Páhi óvoda

Az Magyar Máltai Szeretetszolgálat tagjai adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat, kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást. Óbudai székhelyükön egész évben fogadják az adományokat.

Az SOS Gyermekfalu otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet. Az otthon elvesztésének leggyakoribb okai: haláleset, elhanyagolás, fizikai, érzelmi bántalmazás, a család széthullása. Az SOS Gyermekfalu családot teremt a rászoruló gyermekek részére. Örülök, hogy könyveimmel, rajzaimmal évről évre hozzájárulhatok a karácsony öröméhez.

Ebben az óvodában a megváltozott fejlődésmenetű gyermekek korai fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek. Négy óvodai csoport működik, melyből kettő középsúlyos fokban értelmileg sérült gyermekek részére áll nyitva, egy logopédiai és egy konduktív óvodai csoport.

Az Egyesület azért jött létre, hogy segítséget nyújtson azon családoknak, akiknek központi idegrendszeri sérült gyermekük van. Céljaik között egyaránt szerepel az érintett családok segítése, jogi tanácsadás, érdekképviselet, kulturális programok szervezése, a gyermekek fejlesztésének támogatása, a gyermekek emberibb felnőtt életének megteremtése.

Az alapítvány célja: ellehetetlenült élethelyzetű várandós anyák problémáinak segítése, a megszületett gyermek sorsának rendezésében segítségnyújtás.

 • Óvoda, Murakeresztúr

 • Mesevár Óvoda, Kisnána

2012 decemberében a Down Egyesület meghívására ellátogattam a Nyíregyházi Csodavár Játszóházba. Hazafelé a vonaton azon gondolkoztam, vajon mitől éreztem ennyire harmonikusnak a Csodavárat. Talán leginkább azért, mert itt mindenki egyenlő. Köszönöm a kedves meghívást, nagy örömmel meséltem a Csodavárban, köszönöm a sok szép ajándékot, a barátságos fogadtatást, az emlékezetes élményt!

2012 karácsonyán örömmel adhattam át a Vakok Óvodája és Általános Iskolája kis diákjai számára készült Braille nyomtatású Bogyó és Babóca könyveket. Köszönöm Somorjai Ágnes igazgató asszonynak a kedves fogadtatást, a szép és bölcs naptárat, melyet boldogan tettem ki a falra.

A Bátorságpróba című könyvet a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika orvosaiból alakult Őrzők Alapítvány adja ki. Daganatos és leukémiás gyerekeknek készült, nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven. Boldog vagyok, hogy rajzaimmal részt vehettem ebben a szép kezdeményezésben.

A szülőnek elmondhatatlanul sokat számít, ha a gyermekorvos nem csak a kisgyerek testét, de lelkét is gyógyítja. Sok apróság segíthet ebben, ilyen a barátságos környezet, ami a kórházban fekvő kisgyermeket megnyugtatja. Ezért is örültem nagyon, amikor a Heim Pál kórháztól megtisztelő felkérést kaptam a csecsemőosztály falaira kerülő rajzok elkészítésére.

2012 év végén a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére részt vehettem a Kárpátaljai gyerekek javára szervezett karitatív kezdeményezésben. Örülök, hogy mesekönyveim a Városháza és az Ungváron működő Magyar Konzulátus segítségével eljuthattak a Nagybodronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonba, a Ráti Gyermekotthonba és a Csapi óvodába. Szívből köszönöm Főpolgármester úr megtisztelő levelét.

2013 nyarán élményekkel teli erdélyi mesekörúton vehettem részt, több magyar település meghívására. Nem tudom eléggé megköszönni a végtelenül szeretetteljes vendéglátást.

A magyargyerek.com egy nemzetközi levelező verseny diákoknak. Olyan külföldön élő magyar gyerekekjelentkezhetnek, akik szeretnék ápolni magyar gyökereiket, és elmélyíteni Magyarországgal kapcsolatos tudásukat. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy a verseny során meséim és verseim is feldolgozásra kerültek. Megható olvasni külföldön élő magyar kötődésű kisgyerekek sorait, nézegetni Magyarországról rajzolt alkotásaikat. Kellemesen meglepő, milyen tág a tudásuk hazánkról. Sokat segít ebben ez a nagyszerű kezdeményezés.

A Pető Intézet mozgássérült gyermekeknek nyújt segítséget. Az Intézet a konduktív pedagógia legrégebbi és legerősebb képviselője. Korai fejlesztő Központjukban a legkisebbekkel, Konduktív Óvodájukban a 3-6 évesek fejlesztésével foglalkoznak, Konduktív Gyakorló Általános Iskolájukban a központi idegrendszer károsodása következtében mozgásukban fogyatékossá vált gyermekek nevelése-oktatása folyik. A Pető Intézetben zajló munka mélységesen támogatásra érdemes és elismerésre méltó, örülök, hogy meséimmel, könyveimmel hozzájárulhatok óvodásaik öröméhez.

A KézenFogva Alapítvány a fogyatékos emberek közül is a leghátrányosabb helyzetben lévő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek támogatását választotta feladatul. Sokrétű tevékenységükkel segítik a családokat (Fecske program), támogatják a fogyatékos emberek munkába állását.