Könyvek


Bartos Erika mesekönyveiben és verseiben is gyakran előbukkannak olyan témák, melyek érzékenyítésre adnak lehetőséget. Versei közül a Neked című dal kifejezetten súlyosan beteg gyerekeknek íródott, a vers később Lajkó Félix megzenésítésében is megjelent. A Bogyó és Babóca sorozat Csillaglány című meséje a beszélni nem tudó új ismerősről szól, aki hamar kivívja az erdei kis közösség szeretetét. Ugyanezt a mesét később a legszebb elmúlásról szóló történetek közé is beválasztották, a búcsú, az elválás gyereknyelvű megjelenítéséért. Szintén a Bogyó és Babóca sorozatban tűnik fel a kerekesszékben üldögélő Holdbogár, illetve a szerző külön Bogyó és Babóca mesét írt a Vakok Óvodájának részére is, melyben a képi elemek helyettesítésére sok dal, ének, hangszer került a történetbe.

Az alábbi segítő könyvek kifejezetten azzal a céllal születnek, hogy egy-egy nehéz helyzetben segítséget nyújtsanak. Ezek a művek karitatív jelleggel készülnek, a könyvekért a szerző sem jogdíjat, sem munkadíjat nem fogad el. A kezdeményezés legtöbbször az egészségügyi intézményektől, gyógypedagógusoktól, vagy érintett gyermekek szüleitől érkezik.


A Csillagbusz című könyv célja az integrált intézménybe járó 5-10 éves autista gyermekek közösségeinek megerősítése, a megértés, az el- és befogadás növelése. A kötet Brokés Judit, illetve az AutiSpektrum Egyesület ötlete alapján készült, mely 2013-ban alakult szülői kezdeményezésre azon célból, hogy a Veszprém megyei autizmus spektrumzavarral élő gyermekeknek és családjaiknak széleskörű segítségnyújtást biztosítson. Az egyesület fontos célja az autizmus társadalmi elfogadottságának növelése, fellépés az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, illetve hiteles információnyújtás, reális kép kialakítása az autizmus spektrumzavarról. A könyv szövegét Dr Stefanik Krisztina írta, a rajzokat Bartos Erika készítette. A kötet 2017-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve Díjat:  http://www.barczi.elte.hu/content/csillagbusz.t.1118 . A Csillagbusz kötet 2017-ben szintén bekerült a Merítés Irodalmi Díj legjobb tíz kötete közé:  https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2016-top10 

Megjelent: 2016
Kiadó: AutiSpektrum Egyesület, elérhető a facebook közösségi oldalon, a www.autispektrum.com weboldalon, és e-mailen: auti-csop@freemail.hu.A kötet a dializált és szervátültetésre váró gyerekek segítésére készült. A szervátültetés, amellett, hogy életmentő és életminőség-javító műtéti beavatkozás, egy örök, bíztató bizonyíték az emberiségnek, hogy az önzetlen szeretet jelen van a világunkban, életünk része. Testünk egyik darabjával új esélyt, új éltet, új mosolyt adhatunk egy másik embernek! A könyv célja, hogy támasza legyen a dialízisre szoruló, transzplantációra váró, vagy azon áteső gyerekeknek, szüleiknek, testvéreiknek. Lóci története talán segíthet elűzni a szorongásaikat, és választ adhat a ki nem mondott kérdéseikre is. A kötet 2017-ben bekerült az Év Gyermekkönyve Díj Innovatív kategóriájának tíz legjobb könyve közé:  http://hubbyinfo.blogspot.hu/2017/05/ujitok-az-elen.html

Megjelent: 2016

Kiadja: Trappancs Egyesület

Bővebben: http://os.mti.hu/hirek/120530/a_magyar_nephrologiai_alapitvany_kozlemenye

A kötet online is megtekinthető:http://trappancs.hu/mesekonyv/

A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. Érdeklődni lehet Böcskei Virágnál a viragbocskei@yahoo.de email címen, vagy Feszt Tímeánál a feszt.timea@trappancs.hu elérhetőségen.Az Őrangyal című kötetben Bartos Erika különleges érzékenységgel fektet hangsúlyt a sérült társainkra való odafigyelésre, az elfogadásra, egymás segítésének fontosságára, a szeretet erejére. Az érzékenyítő, szép kötet természetes hangon, könnyedén szól korántsem könnyű élethelyzetekről. A négy mesét a szerző egyedi ízű, kedves grafikái teszik a legkisebbek számára is érthetővé, a művet elismert gyógypedagógus szakemberek lektorálták.

A mű kereskedelmi forgalomban, könyvesboltokban is kapható, a szerző a mesekönyv teljes bevételét a Máltai Szeretetszolgálat javára ajánlotta fel. Cikkek: Az elfogadás dicsérete, Kisgyermekfejlesztés, Magyar Kurír

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének lapja: Hiánypótló mesekönyv! Minden könyvespolcon ott lenne a helye Bartos Erika Őrangyal című könyvének!

Megjelent: 2014, Kiadja: Magyar Máltai SzeretetszolgálatA Bátorságpróba könyvet a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika orvosaiból alakult Őrzők Alapítvány adta ki, daganatos és leukémiás gyerekek segítésére. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal. A könyv alapötlete egy édesanyától származik, aki ezt az utat végigjárta saját gyermekével. Ő írta a kerettörténetet is, a többi szöveg orvosok, onkológus szakemberek, nővérek, gyermekpszichológusok munkája, az illusztrációkat Bartos Erika készítette. A hiánypótló kiadvány egyedülálló Magyarországon, gyermekorvosi témában ilyen átfogó mű karitatív céllal még nem készült. Bővebben

Cikkek: Magyar Nemzet, FUNZINE, ÚJ EMBER, Közszolgálat Magazin, Kismama, Meseutca

Megjelent: 2012
Kiadja: Őrzők Alapítvány

A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. Érdeklődni lehet Virág-Eglesz Annánál az anna.orzokalapitvany@gmail.com email címenA gyönyörű kiadvány a Gottsegen György Kardiológiai Intézet gondos munkáját dícséri. A kezdeményezés ismét, akárcsak az első, szívkatéterezésről szóló füzetnél – most is a Kardiológiai Intézet érdeme. A kiadvány szövegét ifj. Székely Edgár ötlete alapján a Gyermekszív Központ dolgozói írták, a rajzokat Bartos Erika készítette. A füzet célja, hogy a gyógyulásra váró kisgyermek ismeretlentől való félelmeit feloldja, és elmesélje, hogyan telnek majd a szívműtét napjai. A mese online is megtekinthető a gyermeksziv.hu/szfl.html címen.

A mű a Nekem szól! Egészségértés díj 2017 pályázaton ezüst helyezést ért el.

Megjelent: 2014
Kiadja: Gottsegen György Kardiológiai Intézet

A füzet nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. Érdeklődni lehet Vincze Beatrixnél a vinczebeatrix.msc@gmail.com email címen.Ez a mesekönyv segítséget kíván nyújtani a szívkatéterezés előtt álló kisgyerekeknek, rajzosan mesélve el, miből állnak a különböző orvosi vizsgálatok. A szöveget egy édesanya: Vasváriné Vida Mária, és egy szociális segítő: Veress Erzsébet írta, az illusztrációkat Bartos Erika késztette. A mű a Gottsegen György Kardiológiai Intézet kezdeményezésében valósult meg, online is megtekinthető az intézmény weboldalán, a gyermeksziv.hu/szkl.html címen.

A mű a Nekem szól! Egészségértés díj 2017 pályázaton ezüst helyezést ért el.

Megjelent: 2010
Kiadja: Gottsegen György Kardiológiai Intézet

A füzet nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. Érdeklődni lehet Vincze Beatrixnél a vinczebeatrix.msc@gmail.com email címen.